هر سنتی از سنتهای الهی پیآمد و ثمرها ی را به دنبال دارد، که ثمرات آن را میتوان به عنوان هدف آن سنت مطرح نمود. و سنت نکاح هم اهدافی بسیار مهمّ و مقدّس به دنبال دارد، که باید مورد توجه قرار گیرد، گرچه بسیاری از افراد، غرض از ازدواج را تنها تأمین غریزه ی جنسی می پندارند! لیکن اهداف مهم ازدواج را در چند عنوان میتوان بیان کرد.
اولین هدف ازدواج پاکدامنی پاکدامنی است.
یکی از خواسته های طبیعی و فطری انسان غریزه ی جنسی میباشد که برای تأمین آن مانند بسیاری از غرایز نیازمند به همنوع خود است.
تأمین این غریزه میتواند از راه ازدواج و نکاح که راه صحیح و شرعی آن است باشد؛ و ممکن است به صورت گناه و سفاح که بیراهه وانحراف است صورت گیرد.
خداوند سبحان برای تأمین نیازهای فطری انسان راه صحیح و شرعی قرار داده و برای تأمین این خواسته، سنت ازدواج را مقرر کرده، تا با به موقع انجام گرفتن پیوند مقدّس ازدواج، جامعه از انواع آلودگیها و بزهکاریها پاک شود. بدین سبب برای حفظ و پاکی جامعه از فساد و گناه قرآن کریم تأکید بر تحقق این سنت الهی دارد و میفرماید: «وانکحوا الاَیامی مِنکُم وَالصّالِحینَ مِنْ عِبادِکُمْ وِ اِمائِکُمْ... [1] ».
البته باید مردان بیزن و زنان بیشوهر و کنیزان و بندگان خود را به نکاح یکدیگر درآورید. رسول گرامی اسلام (ص) در مورد نقش ازدواج در تأمین عفت جامعه میفرماید: «مَنْ تزوج فَقَد أحْرَزَ نصف دینه فلِیَتَقِ اللّه فی نصف الباقی [2] کسیکه ازدواج کند نیمی از دین خود را از خطر حفظ کرده و در نیم دیگر هم باید تقوا پیشه کند. و یا در روایت دیگر آمده: نیمی از عبادت خدا با ازدواج تأمین میشود. «مَنْ تزوّج فقد اُعْطِیَ نصف العباده [3] ».
و در روایت دیگری میفرماید: کسی که میخواهد خدا را با روحی پاک ملاقات کند باید ازدواج کند که با ازدواج این طهارت حاصل میشود: «مَنْ احبٌ اَنْ تلقی اللّه طاهراً مطهّراً فَلْیِتَعفَفْ بزوجةٍ [4] ».
بنابراین از جمله اهداف مهم ازدواج، تأمین عفت فرد و پاکی جامعه میباشد.
[1] نور، 32.
[2] بحار، ج 100، ص 219.
[3] بحار، ج 100، ص 220.
[4] مستدرک، ج 2، ص 530.